Registracije novih vozil: Še vedno navzgor
Registracije novih vozil: Še vedno navzgor
  18.10.2017  |  14:42
Čas branja: 2 min
Po lanskem rekordnem letu smo z nestrpnostjo pričakovali letošnje polletje. Se bo rast ustavila ali bodo šle številke še naprej navzgor? Analiza prvič registriranih vozil je pokazala, da prodaja novih vozil še vedno cveti.

Vsi vemo, da bo prišel dan, ki smo ga pred leti že doživeli, in se bo trend obrnil navzdol, a kot kaže, do tega trenutka zaenkrat še ni prišlo. Najmočneje sta zrastla segmenta dostavnikov in tovornjakov, medtem ko je pri prikolicah in avtobusih zaznati manjši padec.

Večina navzgor

Pogled na tabelo prvič registriranih tovornih vozil nam postreže z manjšim preobratom – s prvega mesta se je po dolgih letih moral posloviti Mercedes – če je večina znamk povečala prodajo, je ta pri Mercedesu padla za kar dobrih 21 odstotkov. S tem so pristali na drugem mestu, a tudi to z le minimalno prednostjo petih vozil pred MAN-om. Prvo mesto je prevzel Volvo s skupno 284 prodanimi vozili (vsemi v razredu nad 18 ton) in skoraj 19-odstotno rastjo.

Na četrtem mestu sledi Scania, ki se lahko pohvali z največjo rastjo v primerjavi z lanskim polletjem – število so povečali za skoraj 36 odstotkov in že tesno dihajo za vrat prvi trojici. Veliko rast je beležil tudi DAF s skoraj 19-odstotnim povečanjem, šesti je Renault Trucks – Francozi so poleg Mercedesa edini, ki so beležili negativen trend, na sedmem mestu pa sledi Iveco s povsem enakim številom registriranih vozil kot lani.

Manj avtobusov

Lanski nakup Ljubljanskega potniškega prometa je poskrbel za dokaj velike številke, katerim trg letos ni sledil – novih avtobusov je bilo namreč kar 40 manj. Padec je zaznan v vseh razredih, še najmanj v razredu midi busov. Je pa podobno kot pri tovornjakih tudi tu Mercedes izgubil prvo mesto – z enim avtobusom naskoka in skoraj 40-odstotnim tržnim deležem ga je namreč zavzel Iveco.

Če je bil MAN lani zaradi že prej omenjenega razpisa močen, je letošnje polletje zaključil z le šestimi vozili in sedmimi odstotki trga ter si tretje mesto deli s Setro. Za ostale znamke so ostale le drobtinice, zopet pa sta se v statistiki, po enoletnem premoru, pojavila dva nova TAM-ova avtobusa.

Prodaja prikolic se stabilizira

V preteklih letih je bila prodaja prikolic skoraj identična prodaji tovornih vozil ali pa jih je celo prehitevala, sedaj se ta trend počasi umirja. Prvič je bilo registriranih 1.075 prikolic, tudi tu pa je prišlo do spremembe na prvem mestu – nanj se je vrnil Schmitz in to z velikim naskokom več kot stotih vozil pred Kronejem. Tretje mesto je ohranil Schwarzmüller, ki je izgubil nekaj tržnega deleža, isto pa velja tudi za Kögel na četrtem mestu.

Največji skok pri dostavnikih

Izmed vseh gospodarskih vozil se je v prvih šestih mesecih letošnjega leta najbolj povečalo število prvič registriranih dostavnikov – število je zraslo za dobrih 16 odstotkov na skupno skoraj 4.500 novih vozil. Rastli so predvsem lažji segmenti, medtem ko je pri najtežjem nad 3,5 tone zaznati manjši padec. Razmerja med znamkami so v veliki večini ostala nespremenjena, na četrto mesto se je dvignil Ford, a z le dvema voziloma prednosti. Povzpela se je še Škoda, nekoliko pa sta padla Mercedes in Iveco.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
K&B SI
Novice
Novice Hibrid Scania plug-in hibrid

Scanijina priključno-hibridna različica se uporablja za nočne dostave v McDonalds v Stockholmu, česar s klasično različico ne bi...

K&B SI
Novice
Novice Električni dostavnik Renault EZ-FLEX

Renault EZ-FLEX je kompakten in okreten dostavnik, ki zasnovan za tekoče premikanje po mestu.

K&B SI
Novice
Novice Varnost Pametni telovnik za večjo varnost

V sodelovanju s švedskima start-up podjetjema Light Flex in Imagimob je Scania razvila telovnik, ki poleg lepega videza skrbi še za...

K&B SI
Novice
Novice Iveco Stralisi za Alfa Romeo Racing

Iveco je uradni partner Formula 1 ekipe Alfa Romeo, prejšnji teden pa jim je za logistične potrebe nove sezone dostavil dvanajst...

K&B SI
Novice
Novice Tehnologija Volvo I-Save paket

Volvo Trucks je s ciljem zmanjševanja porabe goriva predstavil nov paket imenovan I-Save, ki naj bi pri modelih FH prispeval k do 7 %...

K&B SI
Novice
Novice Avtodom Neoplan kot luksuzni avtodom

MAN-ov Bus Modification Center je iz turističnega avtobusa Neoplan Tourliner naredil luksuzni avtodom.

K&B SI
Novice
Novice Statistika Traton z veliko rastjo

Skupina Traton, ki združuje znamke MAN, Scania in Volkswagen Caminhões e Ônibus, je v preteklem letu beležila veliko rast prodaje.

K&B SI
Novice
Novice Prevzem 20 Scanij za Špedicijo Goja

Špedicija Goja je v januarju 2019 od Scanie Slovenija d.o.o. prevzela 20 novih tovornjakov modela R450.