Registracije novih vozil: Še vedno navzgor
Registracije novih vozil: Še vedno navzgor
  18.10.2017  |  14:42
Čas branja: 2 min
Po lanskem rekordnem letu smo z nestrpnostjo pričakovali letošnje polletje. Se bo rast ustavila ali bodo šle številke še naprej navzgor? Analiza prvič registriranih vozil je pokazala, da prodaja novih vozil še vedno cveti.

Vsi vemo, da bo prišel dan, ki smo ga pred leti že doživeli, in se bo trend obrnil navzdol, a kot kaže, do tega trenutka zaenkrat še ni prišlo. Najmočneje sta zrastla segmenta dostavnikov in tovornjakov, medtem ko je pri prikolicah in avtobusih zaznati manjši padec.

Večina navzgor

Pogled na tabelo prvič registriranih tovornih vozil nam postreže z manjšim preobratom – s prvega mesta se je po dolgih letih moral posloviti Mercedes – če je večina znamk povečala prodajo, je ta pri Mercedesu padla za kar dobrih 21 odstotkov. S tem so pristali na drugem mestu, a tudi to z le minimalno prednostjo petih vozil pred MAN-om. Prvo mesto je prevzel Volvo s skupno 284 prodanimi vozili (vsemi v razredu nad 18 ton) in skoraj 19-odstotno rastjo.

Na četrtem mestu sledi Scania, ki se lahko pohvali z največjo rastjo v primerjavi z lanskim polletjem – število so povečali za skoraj 36 odstotkov in že tesno dihajo za vrat prvi trojici. Veliko rast je beležil tudi DAF s skoraj 19-odstotnim povečanjem, šesti je Renault Trucks – Francozi so poleg Mercedesa edini, ki so beležili negativen trend, na sedmem mestu pa sledi Iveco s povsem enakim številom registriranih vozil kot lani.

Manj avtobusov

Lanski nakup Ljubljanskega potniškega prometa je poskrbel za dokaj velike številke, katerim trg letos ni sledil – novih avtobusov je bilo namreč kar 40 manj. Padec je zaznan v vseh razredih, še najmanj v razredu midi busov. Je pa podobno kot pri tovornjakih tudi tu Mercedes izgubil prvo mesto – z enim avtobusom naskoka in skoraj 40-odstotnim tržnim deležem ga je namreč zavzel Iveco.

Če je bil MAN lani zaradi že prej omenjenega razpisa močen, je letošnje polletje zaključil z le šestimi vozili in sedmimi odstotki trga ter si tretje mesto deli s Setro. Za ostale znamke so ostale le drobtinice, zopet pa sta se v statistiki, po enoletnem premoru, pojavila dva nova TAM-ova avtobusa.

Prodaja prikolic se stabilizira

V preteklih letih je bila prodaja prikolic skoraj identična prodaji tovornih vozil ali pa jih je celo prehitevala, sedaj se ta trend počasi umirja. Prvič je bilo registriranih 1.075 prikolic, tudi tu pa je prišlo do spremembe na prvem mestu – nanj se je vrnil Schmitz in to z velikim naskokom več kot stotih vozil pred Kronejem. Tretje mesto je ohranil Schwarzmüller, ki je izgubil nekaj tržnega deleža, isto pa velja tudi za Kögel na četrtem mestu.

Največji skok pri dostavnikih

Izmed vseh gospodarskih vozil se je v prvih šestih mesecih letošnjega leta najbolj povečalo število prvič registriranih dostavnikov – število je zraslo za dobrih 16 odstotkov na skupno skoraj 4.500 novih vozil. Rastli so predvsem lažji segmenti, medtem ko je pri najtežjem nad 3,5 tone zaznati manjši padec. Razmerja med znamkami so v veliki večini ostala nespremenjena, na četrto mesto se je dvignil Ford, a z le dvema voziloma prednosti. Povzpela se je še Škoda, nekoliko pa sta padla Mercedes in Iveco.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
K&B SI
Novice
Novice Show truck MAN TGX kot Hella Show Truck

Svetovno priznani proizvajalec svetil in svetlobne tehnike Hella je pripravil show truck s katerim bo v letošnjem letu obiskoval sejme,...

K&B SI
Novice
Novice Dolga vozila VIDEO: Finska s kompozicijami dolžine 34,5 metra

Finska bo 21. januarja spremenila največje dovoljene dolžine vozil - iz sedanjih 25,25 metra se bo največja dolžina kompozicij...

K&B SI
Novice
Novice Izredni prevoz Actros prevažal letalo Airbus

Mercedesov specialni vlačilec za izredne prevoze Actros SLT je po nemških cestah prevažal prav poseben tovor - trup leta Airbus A320.

K&B SI
Novice
Novice Prekrški Neslavna slovenska rekorderja

V dobrem tednu dni je iz tujine prišla informacija o dveh slovenskih prevoznikih, ki sta bila zasačena z uporabo manipulacije tahografa....

K&B SI
Novice
Novice Prometna varnost 2018 prometno najvarnejše leto doslej

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa je na tiskovni konferenci predstavila podatke o prometni varnosti v preteklem letu,...

K&B SI
Novice
Novice Kamere VIDEO: Tudi Volvo kmalu z zasloni?

Potem ko je Mercedes lansko jesen predstavil prenovljenega Actrosa, ki med drugim prinaša kamere in zaslone namesto vzvratnih ogledal, naj...

K&B SI
Novice
Novice Rekordna prodaja Odlično leto za Mercedes

Leto 2018 je bilo za Mercedes eno najboljših v svoji zgodovini. Prodali so več kot pol milijona tovornjakov, kar je najboljši rezultat v...

K&B SI
Novice
Novice MAN Prvi gasilski TGE v Sloveniji

Prostovoljno gasilsko društvo Breg ob Savi je prevzelo prvega MAN-a TGE, ki je bil predelan v gasilsko vozilo v Sloveniji.