Tuji DDV na računu, prejetem od tujca
Tuji DDV na računu, prejetem od tujca
  18.10.2017  |  16:34
Čas branja: 3 min
Pri poslovanju s tujino se nemalokrat zgodi, da dobimo račun tujega davčnega zavezanca, na katerem je obračunan njihov nacionalni davek na dodano vrednost. V praksi so pogosti primeri tujih računov za gorivo, nastanitve, reprezentanco, pohištvo, menjavo pnevmatik, servise vozil, kotizacije in podobno, na katerih je zaračunan tuji DDV.

Kaj storiti? Ali moramo tak račun zavrniti in zahtevati račun brez DDV-ja? Si lahko tuji davek povrnemo enako kot odbitni DDV na slovenskih prejetih računih? Si ga lahko povrnemo kako drugače? Če si ga ne povrnemo, ali je tak DDV skupaj z zneskom osnovnega računa davčno priznan strošek v skladu z 29. členom Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb?

Enoznačnega odgovora na zastavljena vprašanja seveda ni, saj je pravilno ravnanje odvisno od več dejavnikov. V vsakem primeru pa velja, da si tujega DDV-ja ne moremo povrniti prek slovenskega obračuna DDV-O. Če so izpolnjeni pogoji, si ga lahko povrnemo samo v državi, kjer nam je bil tak davek tudi zaračunan.

Vračilo tujega ddv-ja na računih zavezancev iz drugih držav članic

Če prejmemo račun s tujim DDV-jem od davčnega zavezanca iz druge države članice EU, lahko vračilo relativno enostavno zahtevamo v drugi državi članici, če izpolnjujemo pogoje, ki jih določa posamezna država. Zahtevek se vloži prek slovenskega portala e-davki, kar sistem poenostavlja. Slovenski davčni organ pri tem preverja samo, če smo identificirani za namene DDV-ja v Sloveniji in imamo v Sloveniji pravico do odbitka. Če je odgovor negativen, sistem ne pošlje zahtevka v ustrezno državo, temveč ga zavrne.

Če pa smo upravičeni do povračila DDV-ja, naš zahtevek (ki mu je pametno, ne pa tudi vedno nujno, priložiti tudi skeniran račun) pošlje v državo članico, od katere zahtevamo povračilo DDV-ja. V primeru, da so izpolnjeni pogoji, ki jih predpisuje, nam naslovna država članica vrne tuji DDV. In kateri so ti pogoji?

Na ozemlju države članice, od katere zahtevamo povračilo DDV-ja, ne smemo opravljati obdavčljive dejavnosti (na primer gradbene storitve na objektu v tej državi). Če jo, si tuji davek lahko povrnemo tako, da se v tej državi identificiramo za namene DDV-ja in prek obračuna dobimo DDV nazaj. Taki primeri so na primer pogosti v gradbeništvu.

Zahtevek mora biti vložen najpozneje do 30. septembra leta, ki sledi letu, v katerem je bil DDV zaračunan. Dovoljene so sicer tudi četrtletne vloge, pri katerih pa znesek vračila ne sme biti manjši od 400 EUR. Pri letnem zahtevku znesek vračila ne sme biti manjši kot 50 EUR.

Na zahtevku morajo biti vsi podatki, ki jih predpisuje država članica.

DDV na tujem računu mora biti zaračunan pravilno. Pogost primer je, da nekatere trgovine (na primer s pohištvom) na izdanem računu slovenskemu davčnemu zavezancu zaračunajo svoj DDV, čeprav je zavezanec predložil veljavno slovensko identifikacijsko številko za DDV. Tako zaračunan tuj DDV sicer lahko zahtevamo nazaj, ni pa nujno, da nam ga bo država članica tudi vrnila. DDV je namreč zaračunan nepravilno in pravilen postopek bi bil, da bi zavrnili račun in zahtevali novega brez DDV-ja.

Države članice vračajo DDV pod pogoji, ki veljajo za odbitek DDV-ja njihovih zavezancev, ki pa velikokrat niso povsem enaki kot v Sloveniji. Zato je dobro, da poznamo pravila držav, iz katerih dobivamo večje zneske računov z DDV-jem, saj se lahko zgodi, da bomo dobili povrnjen davek, ki ga Slovenija ne vrača. Pogost primer je odbitni DDV od nastanitev, ki ga, za razliko od Slovenije, nekatere države vračajo, med drugimi Belgija, Bolgarija, Češka, Hrvaška, Nemčija, Slovaška, Velika Britanija, Švedska … Nekatere države vračajo DDV tudi od določenih najemov vozil, dela reprezentance, medtem ko na primer Španija, Luksemburg in Slovaška vračajo DDV od vseh računov, ki so povezani z obdavčljivo dejavnostjo.

Vračilo DDV-ja na računih iz tretjih držav

Slovenski davčni zavezanci si lahko povrnejo tudi DDV na računih, ki so jih izdali davčni zavezanci iz nekaterih držav, ki niso članice EU. To je praviloma mogoče, če obstaja vzajemnost s Slovenijo. Ta postopek je relativno zapleten in običajno ga slovenski davčni zavezanci vodijo prek določenih organizacij ali agencij. Naj naštejemo nekaj držav, kjer obstaja možnost vračila njihovega DDV-

ja slovenskim davčnim zavezancem: Islandija, Izrael, Japonska, Južna Koreja, Liechenstein, Makedonija, Norveška, Rusija, Švica, Turčija, Srbija, Črna gora, Bosna in Hercegovina, Kosovo, ZDA, Tajvan.

Kaj storiti, če tujega DDV-ja ne zahtevamo nazaj?

Če je znesek tujega DDV-ja nepomemben in bi stroški vračila presegali njegov znesek oziroma če znesek ne presega 50 EUR, potem je tuj DDV davčno priznan strošek v okviru osnovnega stroška storitve ali blaga.

Če pa je znesek plačanega tujega DDV-ja pomemben, pa ga nismo zahtevali nazaj, ker smo na primer pozabili ali zamudili rok, obstaja velika verjetnost, da ne bo davčno priznan strošek v luči 29. člena Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
K&B SI
Novice
Novice Show truck MAN TGX kot Hella Show Truck

Svetovno priznani proizvajalec svetil in svetlobne tehnike Hella je pripravil show truck s katerim bo v letošnjem letu obiskoval sejme,...

K&B SI
Novice
Novice Dolga vozila VIDEO: Finska s kompozicijami dolžine 34,5 metra

Finska bo 21. januarja spremenila največje dovoljene dolžine vozil - iz sedanjih 25,25 metra se bo največja dolžina kompozicij...

K&B SI
Novice
Novice Izredni prevoz Actros prevažal letalo Airbus

Mercedesov specialni vlačilec za izredne prevoze Actros SLT je po nemških cestah prevažal prav poseben tovor - trup leta Airbus A320.

K&B SI
Novice
Novice Prekrški Neslavna slovenska rekorderja

V dobrem tednu dni je iz tujine prišla informacija o dveh slovenskih prevoznikih, ki sta bila zasačena z uporabo manipulacije tahografa....

K&B SI
Novice
Novice Prometna varnost 2018 prometno najvarnejše leto doslej

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa je na tiskovni konferenci predstavila podatke o prometni varnosti v preteklem letu,...

K&B SI
Novice
Novice Kamere VIDEO: Tudi Volvo kmalu z zasloni?

Potem ko je Mercedes lansko jesen predstavil prenovljenega Actrosa, ki med drugim prinaša kamere in zaslone namesto vzvratnih ogledal, naj...

K&B SI
Novice
Novice Rekordna prodaja Odlično leto za Mercedes

Leto 2018 je bilo za Mercedes eno najboljših v svoji zgodovini. Prodali so več kot pol milijona tovornjakov, kar je najboljši rezultat v...

K&B SI
Novice
Novice MAN Prvi gasilski TGE v Sloveniji

Prostovoljno gasilsko društvo Breg ob Savi je prevzelo prvega MAN-a TGE, ki je bil predelan v gasilsko vozilo v Sloveniji.