Tuji DDV na računu, prejetem od tujca
Tuji DDV na računu, prejetem od tujca
  18.10.2017  |  16:34
Čas branja: 3 min
Pri poslovanju s tujino se nemalokrat zgodi, da dobimo račun tujega davčnega zavezanca, na katerem je obračunan njihov nacionalni davek na dodano vrednost. V praksi so pogosti primeri tujih računov za gorivo, nastanitve, reprezentanco, pohištvo, menjavo pnevmatik, servise vozil, kotizacije in podobno, na katerih je zaračunan tuji DDV.

Kaj storiti? Ali moramo tak račun zavrniti in zahtevati račun brez DDV-ja? Si lahko tuji davek povrnemo enako kot odbitni DDV na slovenskih prejetih računih? Si ga lahko povrnemo kako drugače? Če si ga ne povrnemo, ali je tak DDV skupaj z zneskom osnovnega računa davčno priznan strošek v skladu z 29. členom Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb?

Enoznačnega odgovora na zastavljena vprašanja seveda ni, saj je pravilno ravnanje odvisno od več dejavnikov. V vsakem primeru pa velja, da si tujega DDV-ja ne moremo povrniti prek slovenskega obračuna DDV-O. Če so izpolnjeni pogoji, si ga lahko povrnemo samo v državi, kjer nam je bil tak davek tudi zaračunan.

Vračilo tujega ddv-ja na računih zavezancev iz drugih držav članic

Če prejmemo račun s tujim DDV-jem od davčnega zavezanca iz druge države članice EU, lahko vračilo relativno enostavno zahtevamo v drugi državi članici, če izpolnjujemo pogoje, ki jih določa posamezna država. Zahtevek se vloži prek slovenskega portala e-davki, kar sistem poenostavlja. Slovenski davčni organ pri tem preverja samo, če smo identificirani za namene DDV-ja v Sloveniji in imamo v Sloveniji pravico do odbitka. Če je odgovor negativen, sistem ne pošlje zahtevka v ustrezno državo, temveč ga zavrne.

Če pa smo upravičeni do povračila DDV-ja, naš zahtevek (ki mu je pametno, ne pa tudi vedno nujno, priložiti tudi skeniran račun) pošlje v državo članico, od katere zahtevamo povračilo DDV-ja. V primeru, da so izpolnjeni pogoji, ki jih predpisuje, nam naslovna država članica vrne tuji DDV. In kateri so ti pogoji?

Na ozemlju države članice, od katere zahtevamo povračilo DDV-ja, ne smemo opravljati obdavčljive dejavnosti (na primer gradbene storitve na objektu v tej državi). Če jo, si tuji davek lahko povrnemo tako, da se v tej državi identificiramo za namene DDV-ja in prek obračuna dobimo DDV nazaj. Taki primeri so na primer pogosti v gradbeništvu.

Zahtevek mora biti vložen najpozneje do 30. septembra leta, ki sledi letu, v katerem je bil DDV zaračunan. Dovoljene so sicer tudi četrtletne vloge, pri katerih pa znesek vračila ne sme biti manjši od 400 EUR. Pri letnem zahtevku znesek vračila ne sme biti manjši kot 50 EUR.

Na zahtevku morajo biti vsi podatki, ki jih predpisuje država članica.

DDV na tujem računu mora biti zaračunan pravilno. Pogost primer je, da nekatere trgovine (na primer s pohištvom) na izdanem računu slovenskemu davčnemu zavezancu zaračunajo svoj DDV, čeprav je zavezanec predložil veljavno slovensko identifikacijsko številko za DDV. Tako zaračunan tuj DDV sicer lahko zahtevamo nazaj, ni pa nujno, da nam ga bo država članica tudi vrnila. DDV je namreč zaračunan nepravilno in pravilen postopek bi bil, da bi zavrnili račun in zahtevali novega brez DDV-ja.

Države članice vračajo DDV pod pogoji, ki veljajo za odbitek DDV-ja njihovih zavezancev, ki pa velikokrat niso povsem enaki kot v Sloveniji. Zato je dobro, da poznamo pravila držav, iz katerih dobivamo večje zneske računov z DDV-jem, saj se lahko zgodi, da bomo dobili povrnjen davek, ki ga Slovenija ne vrača. Pogost primer je odbitni DDV od nastanitev, ki ga, za razliko od Slovenije, nekatere države vračajo, med drugimi Belgija, Bolgarija, Češka, Hrvaška, Nemčija, Slovaška, Velika Britanija, Švedska … Nekatere države vračajo DDV tudi od določenih najemov vozil, dela reprezentance, medtem ko na primer Španija, Luksemburg in Slovaška vračajo DDV od vseh računov, ki so povezani z obdavčljivo dejavnostjo.

Vračilo DDV-ja na računih iz tretjih držav

Slovenski davčni zavezanci si lahko povrnejo tudi DDV na računih, ki so jih izdali davčni zavezanci iz nekaterih držav, ki niso članice EU. To je praviloma mogoče, če obstaja vzajemnost s Slovenijo. Ta postopek je relativno zapleten in običajno ga slovenski davčni zavezanci vodijo prek določenih organizacij ali agencij. Naj naštejemo nekaj držav, kjer obstaja možnost vračila njihovega DDV-

ja slovenskim davčnim zavezancem: Islandija, Izrael, Japonska, Južna Koreja, Liechenstein, Makedonija, Norveška, Rusija, Švica, Turčija, Srbija, Črna gora, Bosna in Hercegovina, Kosovo, ZDA, Tajvan.

Kaj storiti, če tujega DDV-ja ne zahtevamo nazaj?

Če je znesek tujega DDV-ja nepomemben in bi stroški vračila presegali njegov znesek oziroma če znesek ne presega 50 EUR, potem je tuj DDV davčno priznan strošek v okviru osnovnega stroška storitve ali blaga.

Če pa je znesek plačanega tujega DDV-ja pomemben, pa ga nismo zahtevali nazaj, ker smo na primer pozabili ali zamudili rok, obstaja velika verjetnost, da ne bo davčno priznan strošek v luči 29. člena Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
K&B SI
Novice
Novice Hibrid Scania plug-in hibrid

Scanijina priključno-hibridna različica se uporablja za nočne dostave v McDonalds v Stockholmu, česar s klasično različico ne bi...

K&B SI
Novice
Novice Električni dostavnik Renault EZ-FLEX

Renault EZ-FLEX je kompakten in okreten dostavnik, ki zasnovan za tekoče premikanje po mestu.

K&B SI
Novice
Novice Varnost Pametni telovnik za večjo varnost

V sodelovanju s švedskima start-up podjetjema Light Flex in Imagimob je Scania razvila telovnik, ki poleg lepega videza skrbi še za...

K&B SI
Novice
Novice Iveco Stralisi za Alfa Romeo Racing

Iveco je uradni partner Formula 1 ekipe Alfa Romeo, prejšnji teden pa jim je za logistične potrebe nove sezone dostavil dvanajst...

K&B SI
Novice
Novice Tehnologija Volvo I-Save paket

Volvo Trucks je s ciljem zmanjševanja porabe goriva predstavil nov paket imenovan I-Save, ki naj bi pri modelih FH prispeval k do 7 %...

K&B SI
Novice
Novice Avtodom Neoplan kot luksuzni avtodom

MAN-ov Bus Modification Center je iz turističnega avtobusa Neoplan Tourliner naredil luksuzni avtodom.

K&B SI
Novice
Novice Statistika Traton z veliko rastjo

Skupina Traton, ki združuje znamke MAN, Scania in Volkswagen Caminhões e Ônibus, je v preteklem letu beležila veliko rast prodaje.

K&B SI
Novice
Novice Prevzem 20 Scanij za Špedicijo Goja

Špedicija Goja je v januarju 2019 od Scanie Slovenija d.o.o. prevzela 20 novih tovornjakov modela R450.