Prevoznik lahko zahteva kompenzacijo
Prevoznik lahko zahteva kompenzacijo
  14.02.2018  |  17:19
Čas branja: 1 min
Prevozniki se pogosto srečajo s kaznimi zaradi preobremenitve vozila, ko sami zanjo niso krivi, saj jim je naročnik prevoza podal napačne podatke o masi tovora. V tem primeru lahko zahtevajo kompenzacijo za plačilo kazni.

Preobremenitev vozila močno vpliva na njegove vozne lastnosti – močno se podaljša njegova zavorna pot, zmanjšuje se stabilnost, da o trajnih posledicah na komponentah vozila sploh ne govorimo. Poleg tega pa tovrstne prekoračitve, predvsem dovoljenih osnih obremenitev, povzročajo tudi občutno večjo škodo na prometni infrastrukturi – naraščanje škodnih vplivov na cesto in objekte je eksponentno.

Tipičen primer

Poglejmo si praktičen primer – prevoznik prejme naročilo za prevoz tovora določene mase in na naklad pošlje ustrezno vozilo, ki lahko tak tovor prepelje, ne da bi bilo preobremenjeno, tako z vidika nosilnosti vozila kot tudi predpisov. Kasneje, med opravljanjem prevoza, je voznik deležen policijske kontrole, kjer opravijo tudi tehtanje vozila, in izkaže se, da je vozilo preobremenjeno. Gre za pogosto situacijo, ko je naročnik prevoza podal napačne podatke o masi tovora, prevoznik pa tega ni mogel preveriti.

Globe

Globe za preobremenitev vozila se razlikujejo od države do države in so večinoma odvisne od odstotka prekoračitve. Praviloma bodo nadzorni organi v primeru prekoračitve vozniku prepovedali nadaljnjo vožnjo in zahtevali pretovor tovora, kar prevozniškemu podjetju prinaša še dodatne stroške in izgubo časa.

Konvencija CMR

Konvencija o pogodbi za mednarodni cestni prevoz blaga (fr. Convention relative au contrat de Transport international des Marhandises par route – CMR) je konvencija Organizacije združenih narodov, ki ureja področje mednarodnih prevozov blaga v cestnem prometu. Uporablja se, kadar sta s pogodbo določena prevzemni in namembni kraj v dveh različnih državah, od katerih je vsaj ena država pogodbenica/podpisnica konvencije.

Prvi odstavek sedmega člena konvencije CMR govori, da je pošiljatelj odgovoren za vse stroške, izgubo in škodo, ki jo pretrpi prevoznik, ker so bili na tovorni list vpisani nepravilni in neustrezni podatki. In ravno to je podlaga, na osnovi katere lahko prevoznik zahteva povračilo stroškov kazni in stroškov pretovora blaga, če se izkaže, da so bili podani podatki na tovornem listu napačni.

Nemogoče preverjanje dejanske mase

Konvencija sicer od prevoznika zahteva, da ob prevzemu preveri pravilnost navedb v tovornem listu, ki se tičejo števila tovorkov ter njihovih označb in številk, ter na zunaj opazno stanje blaga in njegove zaobale, ne pa tudi mase tovora. Pošiljatelj ima pravico zahtevati od prevoznika, da preveri kosmato težo blaga ali njegovo kako drugače izraženo količino. A ob odsotnosti tehtnic na mestu naklada je pogosto to preverjanje nemogoče. Prav tako lahko zahteva, naj preveri vsebino kosov. Zelo pomembno je, da ugotovitev preverjanja prevoznik oz. v praksi voznik zapiše na tovorni list.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
K&B SI
Novice
Novice Hibrid Scania plug-in hibrid

Scanijina priključno-hibridna različica se uporablja za nočne dostave v McDonalds v Stockholmu, česar s klasično različico ne bi...

K&B SI
Novice
Novice Električni dostavnik Renault EZ-FLEX

Renault EZ-FLEX je kompakten in okreten dostavnik, ki zasnovan za tekoče premikanje po mestu.

K&B SI
Novice
Novice Varnost Pametni telovnik za večjo varnost

V sodelovanju s švedskima start-up podjetjema Light Flex in Imagimob je Scania razvila telovnik, ki poleg lepega videza skrbi še za...

K&B SI
Novice
Novice Iveco Stralisi za Alfa Romeo Racing

Iveco je uradni partner Formula 1 ekipe Alfa Romeo, prejšnji teden pa jim je za logistične potrebe nove sezone dostavil dvanajst...

K&B SI
Novice
Novice Tehnologija Volvo I-Save paket

Volvo Trucks je s ciljem zmanjševanja porabe goriva predstavil nov paket imenovan I-Save, ki naj bi pri modelih FH prispeval k do 7 %...

K&B SI
Novice
Novice Avtodom Neoplan kot luksuzni avtodom

MAN-ov Bus Modification Center je iz turističnega avtobusa Neoplan Tourliner naredil luksuzni avtodom.

K&B SI
Novice
Novice Statistika Traton z veliko rastjo

Skupina Traton, ki združuje znamke MAN, Scania in Volkswagen Caminhões e Ônibus, je v preteklem letu beležila veliko rast prodaje.

K&B SI
Novice
Novice Prevzem 20 Scanij za Špedicijo Goja

Špedicija Goja je v januarju 2019 od Scanie Slovenija d.o.o. prevzela 20 novih tovornjakov modela R450.