Actros brez ogledal
Actros brez ogledal
  07.09.2018  |  11:21
Čas branja: 1 min
Mercedes je posodobil svojega glavnega igralca na področju težkih tovornjakov.

Na pogled boste zaman iskali večje razlike med obstoječim modelov, saj jih ni. Zagotovo pa je hitro opazno da Actros nima več vzvratnih ogledal. Nadomestile sta jih kameri, v notranjosti pa voznik njuno sliko spremlja na LCD zaslonih visoke ločljivosti.

Če nadaljujemo z dizajnom, so malenkostno spremenjeni prednji žarometi, ki imajo integriran LED trak, kateri služi tudi za smernike, nove so še zadnje luči z LED diodami ter malenkost optimizirani usmerjevalci zraka.

Več novosti je v kabini – armatura je bila močno spremenjena, poslovila se je kopica stikal ter analogni merilniki, namesto njih ima Actros sedaj dva zaslona, od katerih je desni občutljiv na dotik. Nov je tudi volanski obroč s spremenjenimi stikali, spremenjena pa je tudi osvetlitev notranjosti – nočna osvetlitev sedaj sveti v barvi jantarja.

Za to da naj bi se poraba goriva pri prenovljenemu modelu zmanjšala za 3 do 5 odstotkov, je poleg odsotnosti ogledal, zaslužen izboljšan sistem predvidljivega topografskega tempomata PPC ter izpopolnjena strategija avtomatiziranega menjalnika Power Shift 3.

Novo na področju asistenčnih sistemov je še peta generacija zavorne asistence ABA5, ki ima še izboljšano prepoznavanje pešcev ter možnost pol-samodejne vožnje – Actros namreč lahko sam popravlja smer, če vozilo zapelje preko črte, ali v primerih sunkov bočnega vetra.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
K&B SI
Novice
Novice Varnost Pametni telovnik za večjo varnost

V sodelovanju s švedskima start-up podjetjema Light Flex in Imagimob je Scania razvila telovnik, ki poleg lepega videza skrbi še za...

K&B SI
Novice
Novice Iveco Stralisi za Alfa Romeo Racing

Iveco je uradni partner Formula 1 ekipe Alfa Romeo, prejšnji teden pa jim je za logistične potrebe nove sezone dostavil dvanajst...

K&B SI
Novice
Novice Tehnologija Volvo I-Save paket

Volvo Trucks je s ciljem zmanjševanja porabe goriva predstavil nov paket imenovan I-Save, ki naj bi pri modelih FH prispeval k do 7 %...

K&B SI
Novice
Novice Avtodom Neoplan kot luksuzni avtodom

MAN-ov Bus Modification Center je iz turističnega avtobusa Neoplan Tourliner naredil luksuzni avtodom.

K&B SI
Novice
Novice Statistika Traton z veliko rastjo

Skupina Traton, ki združuje znamke MAN, Scania in Volkswagen Caminhões e Ônibus, je v preteklem letu beležila veliko rast prodaje.

K&B SI
Novice
Novice Prevzem 20 Scanij za Špedicijo Goja

Špedicija Goja je v januarju 2019 od Scanie Slovenija d.o.o. prevzela 20 novih tovornjakov modela R450.

K&B SI
Novice
Novice Oldtimer Najstarejši je A1600 iz leta 1968

DAF je lani, ob praznovanju 90. obletnice znamke, sprožil akcijo iskanja najstarejšega tovornjaka, ki je še vedno v uporabi.

K&B SI
Novice
Novice Scania 14.000 km čez Južno Ameriko

V sklopu predstavitve nove generacije tovornjakov v Južni Ameriki je Scania z dvema tovornjakoma S500 prevozila 14.000 kilometrov od...