22 Mercedesov za Arrivo
22 Mercedesov za Arrivo
  15.10.2018  |  23:23
Čas branja: 2 min
Skupina Arriva Slovenija je bogatejša za 22 novih regionalnih avtobusov, kar je po besedah direktorja in predsednika uprave Boja Karlssona dobrodošla pridobitev za vozni park skupine.

Dvaindvajset novih avtobusov blagovne znamke Mercedes-Benz Intouro bo obogatilo vozni park v regionalnem prometu skupine Arriva Slovenija. Vsa nova vozila imajo najsodobnejše EURO 6 motorje, ki so do okolja še prijaznejši od predhodnikov. Emisije, ki jih ti avtobusi spuščajo v zrak, so bistveno nižje od starejših dizelskih avtobusov. So tudi tišji in udobnejši za vožnjo. Vsi novi avtobusi so opremljeni s sodobno opremo, ki poleg udobnosti zagotavlja varnost potnikov s vgrajenimi varnostnimi pasovi na vseh sediščih. Za ustrezno klimo je poskrbljeno z zmogljivim sistemom ogrevanja in klimatizacije, dodatni zvočni in toplotni izolator pred zunanjimi vplivi pa predstavljajo še dvojno zastekljena stekla. Avtobusi imajo vgrajene tudi svetlobne smerne table.

Na sedežu uprave skupine Arriva Slovenija so nove avtobuse v promet predali direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija Bo Karlsson, direktor družbe Autocommerce d.o.o. Rasto Oderlap in tehnični direktor skupine Arriva Slovenija Borut Smogavec. Gre za visokopodne regionalne avtobuse na dizelski pogon, ki sodijo v emisijski razred EURO 6C, obenem pa vozila neprestano nadzirajo raven dušikovih oksidov NOx, PM delcev in AbBlue, ter voznike opozarjajo na morebitne neskladnosti.

Nova vozila že danes izpolnjujejo direktivo UNECE R 51/2 po zmanjšani emisiji hrupov, ki bo stopila v veljavo leta 2022. To dosegajo tudi z zmanjšanim številom vrtljajev motorja iz 2.200 v/min na 1.800 v/min. Dolgi so 12 m, široki 2,5 m in visoki 3,355 m, imajo 6 valjni vrstni motor s prostornino 7.698 cm3, s sinhronim ročnim 6-stopenjskim menjalnikom z integriranim retarderjem. Avtobusi imajo 2 vrata, 76 potniških mest, 55 sedežev in 21 stojišč.

 

Za dodatno varnost so vsa vozila opremljana z:

  • AEBS avtomatskim sistemom za zaviranje v silil:

    Sistem za zaviranje v sili reagira tako na premikajoče se, kakor tudi stoječe objekte. Sistem deluje do 250 m pred vozilom in zazna oviro pred avtobusom tudi v megli in dežju. Sistem v nevarnih situacijah najprej opozori voznika zvočno in vizualno in, v kolikor je potrebno, sam upočasni avtobus. 
  • LDWS sistemom za opozarjanje pri nenamernem zapuščanju voznega pasu.

 

Skupina Arriva Slovenija je letos v mestnem prometu na Jesenicah uvedla tudi prvi hibridni avtobus v Sloveniji, v poletnih mesecih pa so na Obali, v mestnem prometu Koper, testirali avtobus na 100% električni pogon. Do konca leta 2018 bo vozni park skupine Arriva Slovenija bogatejši še za dodatnih 5 MAN Lion's Coach avtobusov, pričakujejo tudi en 13 m in en 15 m Iveco Crossway LE avtobus ter 4 Kutsenits Tourist 719 midibuse. Z novimi avtobusi bodo potniki pridobili povečano obratovalno zanesljivost ter udobje, povprečna starost voznega parka skupine Arriva Slovenija pa se bo pomladila na 7,4 let. Skupna vrednost letos nabavljenih avtobusov je 6,27 milijonov € brez DDV.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
K&B SI
Novice
Novice Prevzem Prvi serijski eCitaro

Nemško mesto Hamburg je prejelo prvi serijsko izdelani električni mestni avtobus Mercedes eCitaro.

K&B SI
Novice
Novice Nova vozila Policija prevzela 12 Jumperjev

Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije je na podlagi javnega razpisa za nabavo motornih vozil včeraj prevzelo 12 vozil...

K&B SI
Novice
Novice Tekmovanje Scania Driver Competitions

Scania organizira natečaj za voznike tovornjakov Scania Driver Competitions.

K&B SI
Novice
Novice Napoved Nikola prihaja v Evropo

Na podlagi velikega povpraševanja je ameriški Nikola Motor Company napovedal evropsko različico tovornjaka s pogonom na vodik - Nikola...

K&B SI
Novice
Novice Varnost Volvo Trucks nadaljuje s projektom »Ustavi. Poglej. Pojdi.«

Volvo Trucks nadaljuje projekt »Ustavi. Poglej. Pojdi.«, ki je namenjen izobraževanju otrok drugih razredov osnovnih šol. Tokrat so se...

K&B SI
Novice
Novice Elektrika Prvi električni dvonadstropni cabrio bus

Londonsko podjetje RATP je v svojo floto dodalo prvi električni dvonadstropni cabrio avtobus.

K&B SI
Novice
Novice Otvoritev Prvi Ford Trucks center v Sloveniji

V četrtek, 25.10.2018, je bila svečana otvoritev prodajno-servisnega centra Ford Trucks na Celovški cesti 492 v Ljubljani.

K&B SI
Novice
Novice Plin Iveco Crossway NP

Iveco je na sejmu Autocar Expo v Lyonu predstavil novo različico linijskega avtobusa Crossway s pogonom na stisnjen zemeljski plin CNG.