22 Mercedesov za Arrivo
22 Mercedesov za Arrivo
  15.10.2018  |  23:23
Čas branja: 2 min
Skupina Arriva Slovenija je bogatejša za 22 novih regionalnih avtobusov, kar je po besedah direktorja in predsednika uprave Boja Karlssona dobrodošla pridobitev za vozni park skupine.

Dvaindvajset novih avtobusov blagovne znamke Mercedes-Benz Intouro bo obogatilo vozni park v regionalnem prometu skupine Arriva Slovenija. Vsa nova vozila imajo najsodobnejše EURO 6 motorje, ki so do okolja še prijaznejši od predhodnikov. Emisije, ki jih ti avtobusi spuščajo v zrak, so bistveno nižje od starejših dizelskih avtobusov. So tudi tišji in udobnejši za vožnjo. Vsi novi avtobusi so opremljeni s sodobno opremo, ki poleg udobnosti zagotavlja varnost potnikov s vgrajenimi varnostnimi pasovi na vseh sediščih. Za ustrezno klimo je poskrbljeno z zmogljivim sistemom ogrevanja in klimatizacije, dodatni zvočni in toplotni izolator pred zunanjimi vplivi pa predstavljajo še dvojno zastekljena stekla. Avtobusi imajo vgrajene tudi svetlobne smerne table.

Na sedežu uprave skupine Arriva Slovenija so nove avtobuse v promet predali direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija Bo Karlsson, direktor družbe Autocommerce d.o.o. Rasto Oderlap in tehnični direktor skupine Arriva Slovenija Borut Smogavec. Gre za visokopodne regionalne avtobuse na dizelski pogon, ki sodijo v emisijski razred EURO 6C, obenem pa vozila neprestano nadzirajo raven dušikovih oksidov NOx, PM delcev in AbBlue, ter voznike opozarjajo na morebitne neskladnosti.

Nova vozila že danes izpolnjujejo direktivo UNECE R 51/2 po zmanjšani emisiji hrupov, ki bo stopila v veljavo leta 2022. To dosegajo tudi z zmanjšanim številom vrtljajev motorja iz 2.200 v/min na 1.800 v/min. Dolgi so 12 m, široki 2,5 m in visoki 3,355 m, imajo 6 valjni vrstni motor s prostornino 7.698 cm3, s sinhronim ročnim 6-stopenjskim menjalnikom z integriranim retarderjem. Avtobusi imajo 2 vrata, 76 potniških mest, 55 sedežev in 21 stojišč.

 

Za dodatno varnost so vsa vozila opremljana z:

  • AEBS avtomatskim sistemom za zaviranje v silil:

    Sistem za zaviranje v sili reagira tako na premikajoče se, kakor tudi stoječe objekte. Sistem deluje do 250 m pred vozilom in zazna oviro pred avtobusom tudi v megli in dežju. Sistem v nevarnih situacijah najprej opozori voznika zvočno in vizualno in, v kolikor je potrebno, sam upočasni avtobus. 
  • LDWS sistemom za opozarjanje pri nenamernem zapuščanju voznega pasu.

 

Skupina Arriva Slovenija je letos v mestnem prometu na Jesenicah uvedla tudi prvi hibridni avtobus v Sloveniji, v poletnih mesecih pa so na Obali, v mestnem prometu Koper, testirali avtobus na 100% električni pogon. Do konca leta 2018 bo vozni park skupine Arriva Slovenija bogatejši še za dodatnih 5 MAN Lion's Coach avtobusov, pričakujejo tudi en 13 m in en 15 m Iveco Crossway LE avtobus ter 4 Kutsenits Tourist 719 midibuse. Z novimi avtobusi bodo potniki pridobili povečano obratovalno zanesljivost ter udobje, povprečna starost voznega parka skupine Arriva Slovenija pa se bo pomladila na 7,4 let. Skupna vrednost letos nabavljenih avtobusov je 6,27 milijonov € brez DDV.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
K&B SI
Novice
Novice Tehnologija Volvo I-Save paket

Volvo Trucks je s ciljem zmanjševanja porabe goriva predstavil nov paket imenovan I-Save, ki naj bi pri modelih FH prispeval k do 7 %...

K&B SI
Novice
Novice Avtodom Neoplan kot luksuzni avtodom

MAN-ov Bus Modification Center je iz turističnega avtobusa Neoplan Tourliner naredil luksuzni avtodom.

K&B SI
Novice
Novice Statistika Traton z veliko rastjo

Skupina Traton, ki združuje znamke MAN, Scania in Volkswagen Caminhões e Ônibus, je v preteklem letu beležila veliko rast prodaje.

K&B SI
Novice
Novice Prevzem 20 Scanij za Špedicijo Goja

Špedicija Goja je v januarju 2019 od Scanie Slovenija d.o.o. prevzela 20 novih tovornjakov modela R450.

K&B SI
Novice
Novice Oldtimer Najstarejši je A1600 iz leta 1968

DAF je lani, ob praznovanju 90. obletnice znamke, sprožil akcijo iskanja najstarejšega tovornjaka, ki je še vedno v uporabi.

K&B SI
Novice
Novice Scania 14.000 km čez Južno Ameriko

V sklopu predstavitve nove generacije tovornjakov v Južni Ameriki je Scania z dvema tovornjakoma S500 prevozila 14.000 kilometrov od...

K&B SI
Novice
Novice Bauma Motor D15 namesto D20

MAN bo na salonu BAUMA predstavil 11 vozil, poudarek pa je na novi generaciji motorjev, povečani učinkovitosti in nosilnosti.

K&B SI
Novice
Novice Elektrika CF Electric za Manders Transport

Potem ko je bil decembra predan v uporabo DAF CF Electric nizozemski trgovski verigi Jumbo, je v teh dneh enega prevzelo tudi transportno...