Volvo ima težave z izpušnim sistemom
Volvo ima težave z izpušnim sistemom
  17.10.2018  |  13:13
Čas branja: 1 min
Volvo je potrdil da ima tehnične težave s sistemom za čiščenje izpušnih plinov. Stroški reševanja tega problema bi lahko bili zelo visoki, kar se je odrazilo tudi na delnici švedskega proizvajalca, ki je včeraj močno padla.

Volvo je odkril da se določene komponente izpušnega sistema hitreje trošijo kot je bilo predvideno, kar pripelje do velikih težav s sistemom ter povečanih vrednosti škodljivih snovi v izpušnem sistemu – predvsem dušikovih oksidov NOx, ki presežejo zakonsko dovoljene vrednosti. Pri Volvu so o tej težavi povedali: »V določenih situacijah, ko motor ni dovolj segret, lahko pride do kondenzacije, kar povzroči težave.« Ob tem pri Volvu poudarjajo, da so vozila v času nakupa izpolnjevala zakonske predpise glede dovoljenih vsebnosti škodljivih izpustov, do prekoračitve le teh pride pri uporabi vozila. Napaka naj tudi ne bi imela vpliva na varnost ali zmogljivost samega tovornjaka. Čeprav Volvo ni točno povedal katere komponente so problematične, je, glede na povečanje vsebnosti NOx, jasno da gre verjetno za sistem SCR. Napako so odkrili pri interni kontroli, stroški odpravljanja napak na vseh vozilih v prometu pa bi lahko bili zelo visoki, pri tam pa še ni znano ali se bo na to odzvala tudi Evropska komisija in Švedom dodatno naložila kakšno kazen.

Prav tako še ni znano točno število tovornjakov, ki so podvrženi tej težavi, glede na to da so med njimi tovornjaki prodani na evropskem in severnoameriškem trgu, lahko ocenjujemo da gre za okoli 150 tisoč vozil.

Spomnimo, Euro 6 predpisi zahtevajo od proizvajalca da vozila izpolnjujejo predpisane nivoje izpustov škodljivih snovi najmanj do starosti sedem let ali 700.000 prevoženih kilometrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
K&B SI
Novice
Novice Varnost Pametni telovnik za večjo varnost

V sodelovanju s švedskima start-up podjetjema Light Flex in Imagimob je Scania razvila telovnik, ki poleg lepega videza skrbi še za...

K&B SI
Novice
Novice Iveco Stralisi za Alfa Romeo Racing

Iveco je uradni partner Formula 1 ekipe Alfa Romeo, prejšnji teden pa jim je za logistične potrebe nove sezone dostavil dvanajst...

K&B SI
Novice
Novice Tehnologija Volvo I-Save paket

Volvo Trucks je s ciljem zmanjševanja porabe goriva predstavil nov paket imenovan I-Save, ki naj bi pri modelih FH prispeval k do 7 %...

K&B SI
Novice
Novice Avtodom Neoplan kot luksuzni avtodom

MAN-ov Bus Modification Center je iz turističnega avtobusa Neoplan Tourliner naredil luksuzni avtodom.

K&B SI
Novice
Novice Statistika Traton z veliko rastjo

Skupina Traton, ki združuje znamke MAN, Scania in Volkswagen Caminhões e Ônibus, je v preteklem letu beležila veliko rast prodaje.

K&B SI
Novice
Novice Prevzem 20 Scanij za Špedicijo Goja

Špedicija Goja je v januarju 2019 od Scanie Slovenija d.o.o. prevzela 20 novih tovornjakov modela R450.

K&B SI
Novice
Novice Oldtimer Najstarejši je A1600 iz leta 1968

DAF je lani, ob praznovanju 90. obletnice znamke, sprožil akcijo iskanja najstarejšega tovornjaka, ki je še vedno v uporabi.

K&B SI
Novice
Novice Scania 14.000 km čez Južno Ameriko

V sklopu predstavitve nove generacije tovornjakov v Južni Ameriki je Scania z dvema tovornjakoma S500 prevozila 14.000 kilometrov od...