35 % manj CO2 do leta 2030
35 % manj CO2 do leta 2030
  17.12.2018  |  11:17
Čas branja: 1 min
Evropski parlament je izglasoval zmanjšanje emisij CO2 za vozila nad 7,5 t za 35 % do leta 2030, medtem ko je v prehodnem obdobju do leta 2025 potrebno zmanjšati emisije za 25 %.

Glasovanje v parlamentu se je zaključilo s 373 glasovi za in 285 proti, pri čemer je bila stopnja zmanjšanja, glede na predlog Evropske komisije, povečana za dodatnih 30 %.

Proizvajalci morajo tudi zagotoviti da bo do leta 2025 delež vozil brez emisij predstavljal 5 % vse proizvodnje, do leta 2030 pa se mora povečati na 20 %. Na to se je odzvalo združenje sedmih največjih evropskih proizvajalcev ACEA in te zahteve označilo s 'preveč agresivnimi'. „Postavljeni cilji celo presegajo tiste, ki jih je predlagala Evropska komisija, pa že ti so bili zelo pogumni,“ je povedal Erik Jonnaert, glavni tajnik ACEA. Proizvajalci bodo morali, zaradi kratkega roka, v že obstoječe tovornjake namestiti nove tehnologije, kar ne sovpada z dolgim razvojnim ciklom tovornjakov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
K&B SI
Novice
Novice Tehnologija Volvo I-Save paket

Volvo Trucks je s ciljem zmanjševanja porabe goriva predstavil nov paket imenovan I-Save, ki naj bi pri modelih FH prispeval k do 7 %...

K&B SI
Novice
Novice Avtodom Neoplan kot luksuzni avtodom

MAN-ov Bus Modification Center je iz turističnega avtobusa Neoplan Tourliner naredil luksuzni avtodom.

K&B SI
Novice
Novice Statistika Traton z veliko rastjo

Skupina Traton, ki združuje znamke MAN, Scania in Volkswagen Caminhões e Ônibus, je v preteklem letu beležila veliko rast prodaje.

K&B SI
Novice
Novice Prevzem 20 Scanij za Špedicijo Goja

Špedicija Goja je v januarju 2019 od Scanie Slovenija d.o.o. prevzela 20 novih tovornjakov modela R450.

K&B SI
Novice
Novice Oldtimer Najstarejši je A1600 iz leta 1968

DAF je lani, ob praznovanju 90. obletnice znamke, sprožil akcijo iskanja najstarejšega tovornjaka, ki je še vedno v uporabi.

K&B SI
Novice
Novice Scania 14.000 km čez Južno Ameriko

V sklopu predstavitve nove generacije tovornjakov v Južni Ameriki je Scania z dvema tovornjakoma S500 prevozila 14.000 kilometrov od...

K&B SI
Novice
Novice Bauma Motor D15 namesto D20

MAN bo na salonu BAUMA predstavil 11 vozil, poudarek pa je na novi generaciji motorjev, povečani učinkovitosti in nosilnosti.

K&B SI
Novice
Novice Elektrika CF Electric za Manders Transport

Potem ko je bil decembra predan v uporabo DAF CF Electric nizozemski trgovski verigi Jumbo, je v teh dneh enega prevzelo tudi transportno...