2018 prometno najvarnejše leto doslej
2018 prometno najvarnejše leto doslej
  10.01.2019  |  14:31
Čas branja: 2 min
Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa je na tiskovni konferenci predstavila podatke o prometni varnosti v preteklem letu, ko je na slovenskih cestah umrlo najmanj ljudi doslej.

Leta 2018 je v prometnih nesrečah življenje izgubilo 92 oseb – to je 11,5 % manj kot leto prej. S tem je bilo to prometno najvarnejše leto v 64 letni zgodovini, kar se beleži statistika prometnih nesreč. Poleg števila umrlih se je zmanjšalo tudi število poškodovanih v prometnih nesrečah – hudo poškodovanih za 6,2 % in lažje poškodovanih za 3,9 %, medtem ko je bilo samo število nesreč malenkost večje, naraslo je za 2,5 % na skupno 18.019 nesreč.

 

Še vedno veliko nepripetih

Ko pogledamo uporabo varnostnega pasu v prometnih nesrečah s smrtnim izidom ugotovimo, da slaba tretjina (27 %) voznikov osebnih vozil ki so umrli ni uporabljalo varnostnega pasu. Pri potnikih v osebnih vozilih je ta delež še bolj zaskrbljujoč – kar 62 odstotkov potnikov ki so umrli namreč ni bilo pripetih z varnostnim pasom.

Omeniti velja tudi kolesarje, kjer od 8 umrlih kar 6 kolesarjev ni uporabljalo zaščitne čelade, trije so bili pod vplivom alkohola, štirje pa so tudi sami povzročili nesrečo.

 

Glavna povzročitelja sta hitrost in nepravilni premiki

Ko pogledamo vzroke, ki so privedli do nastanka prometne nesreče, vidimo, da je na prvem mestu s 24 % nepravilen premik z vozilom, ko se voznik ni prepričal da lahko varno spremeni smer vožnje oz. naredi premik z vozilom. Z 18 % sledi neprilagojena hitrost in z 16 % nepravilna stran oz. smer vožnje, medtem ko je neprilagojena hitrost še vedno glavni vzrok ko je govora o nesrečah s smrtnim izidom (35 %).

Statistično gledano se je največ prometnih nesreč s smrtnim izidom zgodilo po 16. uri in sicer ob sobotah, torkih in petkih.

 

Alkohol in droge

V letu 2018 se je zgodilo 1.466 prometnih nesreč, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, v njih pa je življenje izgubilo 22 oseb kar predstavlja skoraj 24 % vseh umrlih. Čeprav je zaznati manjši (4,1 % padec števila alkoholiziranih udeležencev), pa se zvišuje stopnja alkoholiziranosti, ki je lani znašala 1,44 promila.

Močan skok navzgor je pri številu nesreč ki so jih povzročili vozniki pod vplivom prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi (+ 41 %), v nesrečah pa je umrlo 6 udeležencev.

 

Fokus na starejših in mobilnih telefonih

Agencija bo v prihodnosti veliko svojega dela usmerila v sodelovanje z ostalimi organizacijami, saj je le s konstruktivnim sodelovanjem mogoče doseči najboljše rezultate. Veliko aktivnosti bo namenjene starejšim voznikom in problematiki uporabe mobitelov med vožnjo – tu zagovarjajo stališče, da gre pri tem za hujši prekršek in predlagajo, da se globa za njegovo uporabo poveča na 250 evrov in 3 kazenske točke.Kot sta na tiskovni konferenci poudarila Igor Velov, direktor agencije in Ivan Kapun,  vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, pa se s temi podatki še ne smemo zadovoljiti, zadovoljni bomo lahko šele takrat, ko na cestah ne bo ugasnilo nobeno življenje več.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
K&B SI
Novice
Novice Show truck MAN TGX kot Hella Show Truck

Svetovno priznani proizvajalec svetil in svetlobne tehnike Hella je pripravil show truck s katerim bo v letošnjem letu obiskoval sejme,...

K&B SI
Novice
Novice Dolga vozila VIDEO: Finska s kompozicijami dolžine 34,5 metra

Finska bo 21. januarja spremenila največje dovoljene dolžine vozil - iz sedanjih 25,25 metra se bo največja dolžina kompozicij...

K&B SI
Novice
Novice Izredni prevoz Actros prevažal letalo Airbus

Mercedesov specialni vlačilec za izredne prevoze Actros SLT je po nemških cestah prevažal prav poseben tovor - trup leta Airbus A320.

K&B SI
Novice
Novice Prekrški Neslavna slovenska rekorderja

V dobrem tednu dni je iz tujine prišla informacija o dveh slovenskih prevoznikih, ki sta bila zasačena z uporabo manipulacije tahografa....

K&B SI
Novice
Novice Kamere VIDEO: Tudi Volvo kmalu z zasloni?

Potem ko je Mercedes lansko jesen predstavil prenovljenega Actrosa, ki med drugim prinaša kamere in zaslone namesto vzvratnih ogledal, naj...

K&B SI
Novice
Novice Rekordna prodaja Odlično leto za Mercedes

Leto 2018 je bilo za Mercedes eno najboljših v svoji zgodovini. Prodali so več kot pol milijona tovornjakov, kar je najboljši rezultat v...

K&B SI
Novice
Novice MAN Prvi gasilski TGE v Sloveniji

Prostovoljno gasilsko društvo Breg ob Savi je prevzelo prvega MAN-a TGE, ki je bil predelan v gasilsko vozilo v Sloveniji.

K&B SI
Novice
Novice Renault Trucks Manjša poraba in več udobja

Renault Trucks je za modelsko leto 2019 pripravil nekaj novosti, ki predvsem povečujejo ekonomičnost in udobje. Novosti so bili deležni...