2018 prometno najvarnejše leto doslej
2018 prometno najvarnejše leto doslej
  10.01.2019  |  14:31
Čas branja: 2 min
Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa je na tiskovni konferenci predstavila podatke o prometni varnosti v preteklem letu, ko je na slovenskih cestah umrlo najmanj ljudi doslej.

Leta 2018 je v prometnih nesrečah življenje izgubilo 92 oseb – to je 11,5 % manj kot leto prej. S tem je bilo to prometno najvarnejše leto v 64 letni zgodovini, kar se beleži statistika prometnih nesreč. Poleg števila umrlih se je zmanjšalo tudi število poškodovanih v prometnih nesrečah – hudo poškodovanih za 6,2 % in lažje poškodovanih za 3,9 %, medtem ko je bilo samo število nesreč malenkost večje, naraslo je za 2,5 % na skupno 18.019 nesreč.

 

Še vedno veliko nepripetih

Ko pogledamo uporabo varnostnega pasu v prometnih nesrečah s smrtnim izidom ugotovimo, da slaba tretjina (27 %) voznikov osebnih vozil ki so umrli ni uporabljalo varnostnega pasu. Pri potnikih v osebnih vozilih je ta delež še bolj zaskrbljujoč – kar 62 odstotkov potnikov ki so umrli namreč ni bilo pripetih z varnostnim pasom.

Omeniti velja tudi kolesarje, kjer od 8 umrlih kar 6 kolesarjev ni uporabljalo zaščitne čelade, trije so bili pod vplivom alkohola, štirje pa so tudi sami povzročili nesrečo.

 

Glavna povzročitelja sta hitrost in nepravilni premiki

Ko pogledamo vzroke, ki so privedli do nastanka prometne nesreče, vidimo, da je na prvem mestu s 24 % nepravilen premik z vozilom, ko se voznik ni prepričal da lahko varno spremeni smer vožnje oz. naredi premik z vozilom. Z 18 % sledi neprilagojena hitrost in z 16 % nepravilna stran oz. smer vožnje, medtem ko je neprilagojena hitrost še vedno glavni vzrok ko je govora o nesrečah s smrtnim izidom (35 %).

Statistično gledano se je največ prometnih nesreč s smrtnim izidom zgodilo po 16. uri in sicer ob sobotah, torkih in petkih.

 

Alkohol in droge

V letu 2018 se je zgodilo 1.466 prometnih nesreč, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, v njih pa je življenje izgubilo 22 oseb kar predstavlja skoraj 24 % vseh umrlih. Čeprav je zaznati manjši (4,1 % padec števila alkoholiziranih udeležencev), pa se zvišuje stopnja alkoholiziranosti, ki je lani znašala 1,44 promila.

Močan skok navzgor je pri številu nesreč ki so jih povzročili vozniki pod vplivom prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi (+ 41 %), v nesrečah pa je umrlo 6 udeležencev.

 

Fokus na starejših in mobilnih telefonih

Agencija bo v prihodnosti veliko svojega dela usmerila v sodelovanje z ostalimi organizacijami, saj je le s konstruktivnim sodelovanjem mogoče doseči najboljše rezultate. Veliko aktivnosti bo namenjene starejšim voznikom in problematiki uporabe mobitelov med vožnjo – tu zagovarjajo stališče, da gre pri tem za hujši prekršek in predlagajo, da se globa za njegovo uporabo poveča na 250 evrov in 3 kazenske točke.Kot sta na tiskovni konferenci poudarila Igor Velov, direktor agencije in Ivan Kapun,  vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, pa se s temi podatki še ne smemo zadovoljiti, zadovoljni bomo lahko šele takrat, ko na cestah ne bo ugasnilo nobeno življenje več.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
K&B SI
Novice
Novice Hibrid Scania plug-in hibrid

Scanijina priključno-hibridna različica se uporablja za nočne dostave v McDonalds v Stockholmu, česar s klasično različico ne bi...

K&B SI
Novice
Novice Električni dostavnik Renault EZ-FLEX

Renault EZ-FLEX je kompakten in okreten dostavnik, ki zasnovan za tekoče premikanje po mestu.

K&B SI
Novice
Novice Varnost Pametni telovnik za večjo varnost

V sodelovanju s švedskima start-up podjetjema Light Flex in Imagimob je Scania razvila telovnik, ki poleg lepega videza skrbi še za...

K&B SI
Novice
Novice Iveco Stralisi za Alfa Romeo Racing

Iveco je uradni partner Formula 1 ekipe Alfa Romeo, prejšnji teden pa jim je za logistične potrebe nove sezone dostavil dvanajst...

K&B SI
Novice
Novice Tehnologija Volvo I-Save paket

Volvo Trucks je s ciljem zmanjševanja porabe goriva predstavil nov paket imenovan I-Save, ki naj bi pri modelih FH prispeval k do 7 %...

K&B SI
Novice
Novice Avtodom Neoplan kot luksuzni avtodom

MAN-ov Bus Modification Center je iz turističnega avtobusa Neoplan Tourliner naredil luksuzni avtodom.

K&B SI
Novice
Novice Statistika Traton z veliko rastjo

Skupina Traton, ki združuje znamke MAN, Scania in Volkswagen Caminhões e Ônibus, je v preteklem letu beležila veliko rast prodaje.

K&B SI
Novice
Novice Prevzem 20 Scanij za Špedicijo Goja

Špedicija Goja je v januarju 2019 od Scanie Slovenija d.o.o. prevzela 20 novih tovornjakov modela R450.