Neslavna slovenska rekorderja
Neslavna slovenska rekorderja
  10.01.2019  |  14:34
Čas branja: 1 min
V dobrem tednu dni je iz tujine prišla informacija o dveh slovenskih prevoznikih, ki sta bila zasačena z uporabo manipulacije tahografa. Eden je prejel rekordno visoko kazen na danskem, drugi pa je prevozil rekordno število kilometrov z uporabo manipulacije.

Preteklo leto se je zaključilo z informacijo o slovenskem tovornjaku, ki so ga pri uporabi manipulacije decembra zasačili danski policisti. Pri nadzoru v okolici mesta Karlsrunde so policisti ugotovili, da je tahograf zabeležil le kratko razdaljo od izhoda z avtoceste do parkirišča. Zato so se odločili za temeljitejši pregled, ker se je voznik temu upiral in so posumili da bi lahko prevažal tudi nedovoljene snovi, se je v pregled vključila še enota s policijskimi psi. Ti so v okolici tovornjaka našli daljinski upravljalec, ki ga je voznik ob pričetku kontrole odvrgel, kasneje pa so, ob detajlnem pregledu vozila, našli tudi vgrajeno manipulacijsko napravo. Globa, ki so jo izrekli je dosegla rekordnih 535 tisoč danskih Kron oz. slabih 72 tisoč evrov, vozniku je bila izrečena prepoved vožnje po Danski, tovornjak pa zasežen dokler globa ne bo poravnana v celoti. Še bolj zanimiva pa je informacija danskih policistov, ki so povedali da je bila manipulacija tako sofisticirana, da jo bodo uporabili kot učni primer za usposabljanje ostalih policistov.

Drug primer prihaja iz Nemčije, kjer so na avtocesti A2 zaustavili tovornjak slovenskih registrskih tablic, s polpriklopnikom registriranim v Avstriji, ki ga je vozil srbski voznik. Z detajlnim pregledom podatkov s tahografa in podatkov o vozilu so posumili, da bi lahko šlo za uporabo manipulacije, zato so voznika napotili na pregled v pooblaščeno delavnico za tahografe, kjer so se sumi potrdili. Še več, pri pregledu so ugotovili da je voznik od kar je bil tovornjak kupljen, prevozil skupno kar 48 tisoč kilometrov z uporabo manipulacije. Skupni znesek globe in stroškov za voznika in podjetje bo znašal okoli 18 tisoč evrov.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
K&B SI
Novice
Novice Elektrika CF Electric za Manders Transport

Potem ko je bil decembra predan v uporabo DAF CF Electric nizozemski trgovski verigi Jumbo, je v teh dneh enega prevzelo tudi transportno...

K&B SI
Novice
Novice Parkirišča 1.100 novih parkirišč v Avstriji

Medtem ko se vsa Evropa sooča s pomankanjem parkirnih mest za tovorna vozila, iz Avstrije prihaja vzpodbudna vest – v letih 2019 in 2020...

K&B SI
Novice
Novice Izredni prevozi Petosna Scania S730

Nizozemsko podjetje Te Kloeze-Bruyl je v svoj vozni park tovornjakov za izredne prevoze vključilo Scanio S730 v konfiguraciji 10×4*6.

K&B SI
Novice
Novice Predstavitev Slovenska premiera Actrosa

V Ljubljani je potekala premiera prenovljenega Mercedesovega Actrosa, ki bo na slovenske ceste sicer zapeljal v mesecu juniju.

K&B SI
Novice
Novice Migranti Še en zid v Calaisu

Potem, ko je bil zgrajen zid med avtocesto in nekdanjim migrantskim taboriščem imenovanim 'džungla', se sedaj gradi še zid okoli...

K&B SI
Novice
Novice Zakonodaja Kazen za izklop zavorne asistence

Nemško ministrstvo za promet napoveduje spremembo zakonodaje, ki bo omogočala kaznovanje voznikov, ki izklopijo zavorno asistenco.

K&B SI
Novice
Novice Hödlmayr z visoko kakovostjo kleparstva in lakiranja

Tehniki podjetja Hödlmayr International zagotavljajo visoke standarde kakovosti v lastnih avtomobilskih logističnih centrih po vsej...

K&B SI
Novice
Novice Lepotice se vozijo s Setro

30 tekmovalk na izboru za Miss Francije 2019 se je prevažalo z luksuzno opremljeno Sestro S 516 HDH.