VIDEO: Finska s kompozicijami dolžine 34,5 metra
VIDEO: Finska s kompozicijami dolžine 34,5 metra
  15.01.2019  |  00:06
Čas branja: 1 min
Finska bo 21. januarja spremenila največje dovoljene dolžine vozil - iz sedanjih 25,25 metra se bo največja dolžina kompozicij povečala na 34,5 metra, največja skupna masa pa še naprej ostaja pri 76 tonah.

To pomeni da bo mogoče sestavljati kompozicije iz obstoječih prikolic, omenjena dolžina se namreč doseže v kombinaciji enega vlačilca in dveh polpriklopnikov z vmesnim t.i. dolly vozičkom. Spreminjajo pa se tudi nekatere druge dovoljene dolžine, kompozicija sestavljena iz vlačilca in enega polpriklopnika bo namesto 16,5 lahko dolga 23 metrov, kompozicija tovornjaka in prikolice pa se iz sedanjih 18,75 metra podaljšuje na 20,75 metra. Povečana je še dovoljena dolžina vozil brez prikolic iz 12 na 13 metrov.

Video

Podaljšane kompozicije, ki jih imenujejo HCT (High Capacity Transport), so na finskem preizkušali že od leta 2013, s spremembo predpisov pa so povečali zahteve ki jih morajo ta vozila izpolnjevati. Zmanjšan je bil največji dovoljen obračalni krog, tovornjaki pa morajo biti opremljeni s kamerami na bokih in sodobnimi elektronskimi varnostnimi sistemi (ki so danes pri novih tovornjakih sicer že obvezni): naprednim asistenčnim zavornim sistemom, sistemom za nadzor vožnje znotraj voznega pasu, elektronskim sistemom stabilnost in elektronsko krmiljenim zavornim sistemom.

Povečanje dovoljenih dolžin bo vplivalo na načrtovanje prometne infrastrukture v prihodnje, čeprav so podaljšane kompozicije namenjene predvsem prevozu med večjimi logističnimi centri izven urbanih središč in izven prometnih konic.

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
K&B SI
Novice
Novice Elektrika CF Electric za Manders Transport

Potem ko je bil decembra predan v uporabo DAF CF Electric nizozemski trgovski verigi Jumbo, je v teh dneh enega prevzelo tudi transportno...

K&B SI
Novice
Novice Parkirišča 1.100 novih parkirišč v Avstriji

Medtem ko se vsa Evropa sooča s pomankanjem parkirnih mest za tovorna vozila, iz Avstrije prihaja vzpodbudna vest – v letih 2019 in 2020...

K&B SI
Novice
Novice Izredni prevozi Petosna Scania S730

Nizozemsko podjetje Te Kloeze-Bruyl je v svoj vozni park tovornjakov za izredne prevoze vključilo Scanio S730 v konfiguraciji 10×4*6.

K&B SI
Novice
Novice Predstavitev Slovenska premiera Actrosa

V Ljubljani je potekala premiera prenovljenega Mercedesovega Actrosa, ki bo na slovenske ceste sicer zapeljal v mesecu juniju.

K&B SI
Novice
Novice Migranti Še en zid v Calaisu

Potem, ko je bil zgrajen zid med avtocesto in nekdanjim migrantskim taboriščem imenovanim 'džungla', se sedaj gradi še zid okoli...

K&B SI
Novice
Novice Zakonodaja Kazen za izklop zavorne asistence

Nemško ministrstvo za promet napoveduje spremembo zakonodaje, ki bo omogočala kaznovanje voznikov, ki izklopijo zavorno asistenco.

K&B SI
Novice
Novice Hödlmayr z visoko kakovostjo kleparstva in lakiranja

Tehniki podjetja Hödlmayr International zagotavljajo visoke standarde kakovosti v lastnih avtomobilskih logističnih centrih po vsej...

K&B SI
Novice
Novice Lepotice se vozijo s Setro

30 tekmovalk na izboru za Miss Francije 2019 se je prevažalo z luksuzno opremljeno Sestro S 516 HDH.