Pametni telovnik za večjo varnost
Pametni telovnik za večjo varnost
  31.03.2019  |  14:57
Čas branja: 2 min
V sodelovanju s švedskima start-up podjetjema Light Flex in Imagimob je Scania razvila telovnik, ki poleg lepega videza skrbi še za dviganje varnosti tistega, ki ga nosi, saj odsevni elementi skrbijo, da ga tudi ponoči lahko izven kabine opazijo ostali udeleženci prometa.

V Evropi je prevoz in skladiščenje tovora tretji najnevarnejši poklic, vozniki pa so pogosto izpostavljeni nesrečam. Ne samo med vožnjo, temveč tudi med opravljanjem drugih dejavnosti, pri katerih se pogosto nahajajo izven vozila (nakladanje, pritrjevanje tovora in podobno). Zaradi velikega števila vstopov in izstopov iz kabine lahko voznik pade in se poškoduje, precej velika je tudi možnost naleta v tovornjak, medtem, ko se voznik nahaja v njegovi bližini.

Scania C-me vest je "pametni" jopič, ki s pomočjo različnih senzorjev zaznava, če voznik zapusti kabino in se takrat samodejno osvetli, da je voznik bolj opazen. Voznik lahko prilagodi svetlost elementov in tudi določi, ali naj svetijo oziroma celo utripajo. Telovnik je povezan s pametnim telefonom prek povezave Bluetooth in s pomočjo aplikacije potem prilagodi vse nastavitve. Če voznik pade in izgubi zavest (senzorji to zaznajo kot nenaden premik, potem pa sledi čas neaktivnosti), bo telovnik začel utripati in aktiviral klic v sili, torej reševalcem, ali pa v klicni center lastnega podjetja, kjer bodo na podlagi GPS-a tudi določili njegov natančen položaj. Telovnik je obojestransko nosljiv, notranja plast je namreč klasičen odsevni telovnik.

Od sredine tega leta bo telovnik na voljo v prodajni mreži Scanie.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Preberite več
K&B SI
Novice
Novice Hibrid Scania plug-in hibrid

Scanijina priključno-hibridna različica se uporablja za nočne dostave v McDonalds v Stockholmu, česar s klasično različico ne bi...

K&B SI
Novice
Novice Električni dostavnik Renault EZ-FLEX

Renault EZ-FLEX je kompakten in okreten dostavnik, ki zasnovan za tekoče premikanje po mestu.

K&B SI
Novice
Novice Iveco Stralisi za Alfa Romeo Racing

Iveco je uradni partner Formula 1 ekipe Alfa Romeo, prejšnji teden pa jim je za logistične potrebe nove sezone dostavil dvanajst...

K&B SI
Novice
Novice Tehnologija Volvo I-Save paket

Volvo Trucks je s ciljem zmanjševanja porabe goriva predstavil nov paket imenovan I-Save, ki naj bi pri modelih FH prispeval k do 7 %...

K&B SI
Novice
Novice Avtodom Neoplan kot luksuzni avtodom

MAN-ov Bus Modification Center je iz turističnega avtobusa Neoplan Tourliner naredil luksuzni avtodom.

K&B SI
Novice
Novice Statistika Traton z veliko rastjo

Skupina Traton, ki združuje znamke MAN, Scania in Volkswagen Caminhões e Ônibus, je v preteklem letu beležila veliko rast prodaje.

K&B SI
Novice
Novice Prevzem 20 Scanij za Špedicijo Goja

Špedicija Goja je v januarju 2019 od Scanie Slovenija d.o.o. prevzela 20 novih tovornjakov modela R450.

K&B SI
Novice
Novice Oldtimer Najstarejši je A1600 iz leta 1968

DAF je lani, ob praznovanju 90. obletnice znamke, sprožil akcijo iskanja najstarejšega tovornjaka, ki je še vedno v uporabi.